Inn på tunet er tilrettelagde og kvalitetssikrede velferdstilbud på gardsbruk. Tilbudet skal gi mestring, utvikling og trivsel. Gardsbruk er en eiendom som blir brukt til jord-, skog, eller hagebruk. Aktiviteten i tjenestetilbudet er knytt opp til gården, livet og arbeidet der. Det er Stiftelsen Norsk Mat som godkjenner gårder til Inn på tunet-ordningen.

Brukere av tilbud fra Inn på tunet er mennesker i alle aldre med ulike utfordringer som kan trenge en arena for mestring og trivsel i hverdagen. Inn på tunet gårder jobber i tjenesteområdene for oppvekst og opplæring, helse og omsorg, arbeidstrening, kriminalomsorg, forebygging og integrering.

I 2007 ble det etablert en nasjonal godkjenningsordning for Inn på tunet-gårder, som sikrer kvalitet og trygghet i tjenestene. I dag er det Stiftelsen Norsk Mat som godkjenner alle Inn på tunet-gårder. Hver gård har ansvar for å være godkjent i landbrukets KSL-ordning som må revideres hvert år.

Bakgrunnen for utviklingen av Inn på tunet var å utnytte de ressursene som gården og bonden har, og å skape et alternativ til de tradisjonelle tjenestene i kommunene. Inn på tunet ble også sett på som en måte å styrke landbruket og bygdeutviklingen, samt å bidra til folkehelse og inkludering.

Inn på tunet er en del av Demensplanen 2025 der «Regjeringen vil videreføre arbeidet med å synliggjøre og utvikle Inn på tunet som aktuelt tjenestetilbud i demensomsorgen.» (Demensplan 2025, s.47). Videre er det gjennom Inn på tunet løftet 2 gjort pilotprosjekt i alle landsdeler innenfor tjenestetilbudene demensomsorg, pedagogiske tilbud i grunnskole og videregående skole, og rus, psykiatri og arbeidstrening.